Industri ayam halal di Malaysia terus berkembang walaupun menghadapi cabaran

BERITA

1/21/20245 min read

brown and red rooster on gray concrete floor
brown and red rooster on gray concrete floor

Industri ternakan ayam halal di Malaysia berdiri sebagai pemacu ekonomi yang penting, mempunyai daya tahan dan pertumbuhan di dalam menghadapi cabaran global. Ketua tadbir urus QSR Brands (M) Holdings Bhd, David Chiam Joy Yeow menekankan kepentingan industri, menekankan kepentingan pematuhan dan tadbir urus untuk rakyat di Malaysia.

“Malaysia mempunyai antara penggunaan ayam per kapita tertinggi setahun iaitu kira-kira 50kg dan ia merupakan trend yang semakin meningkat.

"Ini bermakna penggunaan ayam terus popular berbanding sumber protein lain," katanyaRizab Malaysia (TMR).

Menurut Jabatan Penyelidikan Statista, rakyat Malaysia berada di kedudukan antara pengguna global teratas, mengambil 50 kg daging ayam setiap orang pada tahun 2022. Walaupun kebimbangan alam sekitar dan seruan untuk mengurangkan penggunaan daging, rakyat Malaysia mengekalkan keutamaan yang kuat terhadap ayam itik.

Peraturan Halal

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Halal Development Corp Bhd (HDC) adalah pengawal selia halal terkemuka Malaysia, memanfaatkan bakat berpengetahuan mereka untuk meningkatkan mekanisme dan infrastruktur selaras dengan Pelan Induk Industri Halal Malaysia 2030.

Chiam menyebut bahawa usaha penguatkuasaan oleh agensi ini bukan sahaja memberi jaminan kepada pengguna mengenai status halal tetapi juga menambah kredibiliti kepada logo pensijilan halal Malaysia pada produk dan premis.

Walaupun prosesnya ketat, penglibatan berterusan dengan pemohon dan kerajaan membolehkan masa pemulihan yang lebih cepat untuk pensijilan, dokumentasi dan kelulusan. Ini membolehkan kemasukan pasaran yang lebih pantas untuk pemain yang ingin bersaing di dalam pasaran halal. Bagaimanapun, ketua pematuhan halal QSR Brands, Hayazi Darus berkata industri ternakan ayam kurang kesedaran di dalam hal keperluan halal.

“Kami mempunyai lebih 700 pembekal. Jadi, jika pihak berkuasa memperkenalkan keperluan baharu, kami perlu memastikan semua pembekal, orang tengah, serta entiti dalaman dan luaran kami sedar tentang kemas kini itu.

"Ini sangat mencabar kerana jika kita tidak memenuhi mana-mana syarat, kita akan gagal dalam permohonan atas alasan ketidakpatuhan," katanya kepada TMR.

Cabaran lain yang dihadapi oleh industri ialah kekurangan tenaga kerja

Hayazi berkata syarikat dikehendaki mengupah eksekutif halal mereka sendiri, yang merupakan kos tambahan untuk mereka. Syarikat juga perlu melatih kakitangan mereka mengikut piawaian halal yang diiktiraf oleh Jakim. Untuk ini, syarikat perlu memastikan mereka mempunyai pakar atau eksekutif halal untuk menjalankan sesi latihan ini.

“Kami perlu menanggung kosnya. Ini sesuatu yang kita masih berunding dengan pihak berkuasa,” jelas Hayazi.

Beliau mencadangkan kepada pihak berkuasa supaya universiti menyediakan kursus halal yang boleh digunakan apabila pelajar menyertai industri selepas tamat pengajian. Sebaliknya, industri ternakan ayam Malaysia masih tidak semaju yang mungkin.

Menurut Yahoo! Kewangan, Malaysia berada di kedudukan ke-19 antara negara pengeluar ayam terbesar di dunia, mengatasi Jerman dan mengekori rapat Vietnam. Jerman mengeluarkan kira-kira 1.54 juta tan metrik (MT) ayam, manakala Malaysia mengeluarkan kira-kira 1.63 juta MT betul-betul di belakang Vietnam pada 1.7 juta MT ayam.

Tambahan pula, Malaysia juga dijangka menjadi salah satu daripada 10 pengeksport telur teratas pada 2021, mencapai 1.97 juta MT menjelang 2026. Sungguhpun begitu, Malaysia adalah sebuah negara yang agak kecil dan hampir mustahil untuk bersaing dengan negara seperti China atau AS yang mengeluarkan kira-kira 21.3 juta MT daging ayam.

Walau bagaimanapun, Malaysia boleh meningkatkan kedudukannya dengan memanfaatkan teknologi semasa, menyasarkan pasaran perdagangan dan memperkukuh usaha ini dengan sokongan kerajaan.

Cabaran untuk Penternak Ayam

Pengarah Pusat Penyelidikan Keselamatan, Inovasi dan Pembangunan (FInDER) Keselamatan Makanan, Prof Dr Risyawati Mohamed Ismail berkata, penternakan ayam masih tradisional di Malaysia dan global, tetapi inisiatif sedang dilaksanakan untuk meningkatkan kecekapan dan pengurusan sisa untuk kelestarian.

“Sisa daripada ladang ayam menjalani kitar semula baja dan digunakan sebagai baja untuk tanaman, menggalakkan kitar semula nutrien dan mengurangkan kesan alam sekitar pembuangan baja.

“Petani juga telah mula melaksanakan sistem pengkomposan di ladang mereka untuk mengurus dan mengitar semula sisa organik,” katanya kepada TMR.

Petani Malaysia sedang melaksanakan teknik pemakanan tepat dan bahan makanan sumber tempatan untuk mengurangkan sisa dan meningkatkan kecekapan. Teknologi automasi dan dipacu data adalah minimum, tetapi penyelesaian berasaskan IT seperti penternakan pintar dijangka mengubah industri ayam itik.

Risyawati berkata, isu paling penting yang menjejaskan industri ternakan ayam ialah kenaikan harga makanan ternakan yang berterusan yang meningkatkan kos bagi penternak, terutama mereka yang mempunyai ladang kecil yang tidak mampu menanggung beban.

“Pandemik Covid-19 bukanlah faktor utama yang mempengaruhi pertumbuhan atau kemerosotan pasaran ayam Malaysia.

"Isu paling penting yang menjejaskan industri ayam itik ialah kenaikan berterusan harga makanan yang telah berlaku sejak pra-pandemik," katanya.

Peningkatan harga makanan dalam penternakan ayam boleh memberi kesan secara langsung kepada kos operasi, yang berpotensi mengurangkan margin keuntungan, terutamanya bagi penternak berskala kecil yang mungkin bergelut untuk menyerap kos tambahan.

“Untuk mengimbangi peningkatan kos pengeluaran, penternak ayam mungkin menyalurkan sebahagian perbelanjaan kepada pengguna dengan menaikkan harga produk ayam termasuk daging dan telur ayam.

“Ini seterusnya boleh menjejaskan perbelanjaan pengguna dan kemampuan makanan,” tambah Risyawati.

chicken poultry
chicken poultry

Beliau berkata inovasi dan perdagangan teknologi akan terus maju, dan tidak banyak yang boleh dilakukan oleh ladang haiwan untuk mengawal wabak yang tidak dijangka, tetapi program kerajaan yang dilaksanakan bertujuan untuk menjadi penolong terbesar dalam industri ayam itik.

“Kabinet Malaysia membenarkan subsidi RM528.25 juta untuk meningkatkan penternak ayam Malaysia pada 9 Feb 2022 (langkah jangka pendek). “Kerajaan bersetuju memberi subsidi kepada penternak ayam sebanyak 60 sen sekilogram, berdasarkan harga peringkat ladang ayam hidup pada RM 5.90/kg dan harga runcit ayam standard pada RM8.90/kg, serta subsidi lima sen sebiji telur daripada semua kategori,” kata Risyawati.

Peraturan itu bertujuan untuk meringankan beban penternak ayam dengan menyediakan subsidi makanan, menstabilkan bekalan dan memastikan pembelian ayam dan telur mampu milik.

Ia juga membiayai penyelidikan dan pembangunan untuk pertumbuhan industri, kemampanan dan daya saing. Bagaimanapun, beliau percaya bahawa subsidi ini masih belum menunjukkan manfaat dan impak yang ketara di seluruh negara. Adalah penting untuk memastikan bahawa rantaian bekalan menjadi mapan dan cekap untuk menahan kesan masalah antarabangsa atau krisis kewangan.

“Dalam jangka panjang, kerajaan harus mempertimbangkan untuk mempromosikan makanan tempatan yang menggunakan bahan-bahan tempatan berbanding bahan mentah yang diimport.

“Turun naik nilai ringgit mempunyai kesan yang besar terhadap harga makanan. Bahan mentah ternakan tempatan bukan sahaja akan menurunkan harga makanan haiwan tetapi juga akan menyokong pertumbuhan perniagaan pengeluaran makanan ternakan, mengukuhkan lagi industri penternakan tempatan kita,” katanya.

Secara keseluruhannya, Risyawati menegaskan bahawa untuk benar-benar membantu industri dalam jangka panjang, Malaysia mesti dapat mengurangkan kos makanan ayam. Ini juga akan membantu pengguna biasa kerana kesan hiliran akan menyebabkan harga telur turun.

Walau bagaimanapun, lebih banyak subsidi seperti peralatan pertanian dan sistem pengurusan sisa yang lebih baik juga akan membantu menyokong industri ayam itik dalam banyak cara.

person holding stainless steel fork and bread knife slicing grilled meat on white ceramic plate
person holding stainless steel fork and bread knife slicing grilled meat on white ceramic plate

“Penubuhan atau penambahbaikan infrastruktur penternakan ayam seperti rumah ayam, peralatan dan sistem pengurusan sisa mungkin juga disubsidi oleh kerajaan melalui peruntukan geran kecil kepada penternak.

“Subsidi ini mungkin disediakan untuk tujuan memupuk pertanian. Kemungkinan ini akan meningkatkan keberkesanan dan daya maju jangka panjang operasi ternakan ayam,” katanya.

Walaupun kemungkinan pandemik lain atau kemunculan penyakit baharu kelihatan agak rendah, langkah-langkah juga perlu diambil untuk meminimumkan kesan ke atas industri ternakan sekiranya berlaku kehilangan pekerja.

Kerajaan boleh menyokong pengeluar ayam semasa wabak penyakit dengan menyediakan bantuan kewangan untuk langkah biosekuriti, vaksin dan program pengurusan penyakit.

Ini melindungi sektor ini, memastikan keselamatan makanan dan meningkatkan pengetahuan dan kemahiran penternak untuk pengeluaran ayam yang mampan dan cekap.

Nota:


Ini merupakan versi Bahasa Malaysia yang diterjemah daripada versi asal Bahasa Inggeris yang ditulis oleh the Malaysian Reserve. Baca artikel asal -> Malaysia’s halal poultry industry continues to grow amid challenges (themalaysianreserve.com)